Hoppa till innehåll

Jubileumkonferens i Prag om religionsfrihet för alla

02 februari 2012

Sjuttio procent av världens befolkning lever i situationer där de inte fritt kan utöva sin religion. Detta gör att arbetet för religionsfrihet är högaktuellt och mycket angeläget.

För fyra hundra år sedan skrev Thomas Helwys, en av grundarna till den första baptistförsamlingen, en skrift som uppmanade den engelska kungen att inte lägga sig i sina undersåtars religion. Han pläderade för att alla skall ha rätt att själva välja sin religion ”kristna, judar, turkar och vilka som helst” som han uttryckte det. Detta var den första skriften i den engelskspråkiga världen som pläderade för religionsfrihet för alla. Allt sedan dess har arbetet för religionsfrihet för alla varit en grundövertygelse för baptister utöver vår värld och fram till vår tid.

 

International Baptist Theological Seminary

Med anledning av fyrahundraårsjubiléet organiserade IBTS (International Baptist Theological Seminary) en konferens om Thomas Helwys och om religionsfrihet. Baptistledare, Teologer, jurister och aktivister medverkade både med reflektioner kring Thomas Helwys och konsekvenserna i hans tid och i vår tid. Han själv sattes i fängelse där han senare dog. Den teologiska grunden för religionsfriheten analyserades, arbetet i det internationella samfundet presenterades och själv redovisade jag om de problem som de troende har i Uzbekistan och Azerbajdzjan.

 

Malcolm Evans

Malcolm Evans, Professor i Internationell lag och expert inom OSSE i religionsfrihet och ordförande i FN:s kommitté mot tortyr, medverkade, så även Elizabeta Kitanovic, specialist på mänskliga rättigheter inom den Europeiska Kyrkokonferensen, Andrew Kirk, känd missiolog och Tim Noble, som är föreståndare för Thomas Helwys studiecenter på IBTS.

Elizabeta Kitanovic

Slutsatsen i konferensen som avslutades idag den 2 februari är att vi skall fortsätta detta viktiga arbete både i Europa, Centralasien och i resten av världen, både med forskning, analyser och konkreta insatser för att förbättra situationen för de som lever i utsatthet.

Med hälsningar från IBTS i Prag i minus tolv grader
Christer

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: