Hoppa till innehåll

Papperslösa barns dag

21 oktober 2011

De utvecklingsprojekt i Thailand som våra baptistkyrkor stöder i samverkan med Svenska Missionsrådet och Diakonia fokuserar allt mer på mänskliga och medborgerliga rättigheter. De söker stärka lokalbefolkningens kunskaper och medvetenhet om sin situation. De utmanas därigenom att ta tag i sin situation genom samarbete med de lokala myndigheterna. Där finns ofta resurser, men inte alltid något engagemang för bergsfolkens utsatta läge.

Vårt projekt ”Social Life” har sedan slutet av 90-talet med gott resultat hjälpt tusentals människor att få sitt rättmätiga thailändska medborgarskap beviljat. Utan ett ID-kort som visar ens medborgerliga status har man inte ens rätt att förflytta sig i landet. Man är statslös.

Det intetsägande namnet ”Social Life” var nödvändigt i början, då myndigheterna såg på detta arbete med stor misstänksamhet. Nu har samarbetet förbättrats och landet har också förtydligat sin lagstiftning en aning. Likafullt hänger mycket på den lokala kommunchefens goda vilja.

Projektet deltar också i arbetet inom National Human Rights Committee. Se foto från sammankomst i Chiang Mai:

Men det jag tänkte berätta om nu är en aktivitet som vårt projekt är en av initiativtagarna till, nämligen de Papperslösa Barnens Dag. Den firades i år för tredje gången, nu i ThaSongYang ca 10 mil söder om Sop Moei nära den burmesiska gränsen.

Bland deltagande organisationer ser vi Save the Children-UK och uppenbarligen någon med EU-stöd:

Jag skrev ”firade” –finns det något att fira i detta beklämmande sammanhang? Ja, jag tycker det, för det är på flera sätt ett viktigt steg framåt för denna grupp av barn. De olika organisationerna inbjöd de barn de kände till genom sitt lokala arbete till ett slags läger. Man försökte också medvetandegöra barnen om deras situation och möjligheter. För en stund fick de känna sig accepterade och med lika värde som alla andra. Sedan fick de alla ett personligt diplom och blommor och ballonger saknades inte:

Jag frågade om det där diplomet som de kallade ”Certificate” har något juridiskt värde. De svarade att det mycket väl kan underlätta tillsammans med annan dokumentation, när de senare får chans att söka medborgarskap på sitt kommunkontor.

En annan viktig målsättning med evenemanget var det vi kallar ”advokacy” dvs påverkansarbete. Representanter för olika myndigheter liksom andra personer med lokal status var inbjudna och naturligtvis massmedia – press och TV. Social Life-projektets tolk fick översätta barnens berättelser från karenspråket till thai. Reportaget gick ut i TV över hela landet.

Finns det överhuvudtaget något som värmer hjärtat mer än att se barn i särskilt svåra omständigheter få hjälp till en ny framtid? Jag tror inte det!

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: