Skip to content

Kan man digitalisera bokföringen i en karenby?

28 september 2011

Om man gått i skolan några år och kan de fyra räknesätten så kan man lära sig att sköta bokföringen i byns spargrupp.  Mikroekonomiprojekt som t ex MEDF-stiftelsens spargrupper i ca 65 byar hos bergsfolken i norra Thailand är effektiva verktyg för att träna människor med mycket små ekonomiska resurser att ta initiativ till en förbättrad framtid. Ibland använder vi ord som fattigdomsbekämpning eller demokratiträning och det är precis det som det är fråga om.

Grupperna rättar munnen efter matsäcken och är därmed egentligen ekonomiskt oberoende, men många har ännu inte råd att betala för sin grundträning och fortbildning och inte heller för MEDF-stiftelsens månatliga kontroll av räkenskaperna. Och det är till detta som många av våra församlingar och enskilda i Sverige ger stöd. Att resa runt i byarna och revidera räkenskaperna är kostsamt både i arbetstid och för reseomkostnader. Det är inte heller riskfritt. Olyckor med bilar och MC i tjänsten har skett. Tänk om de hade dator och kunde maila de månatliga boksluten till centret i Chiang Mai!

Så tänkte vi för fem år sedan (Det fanns ju några ledare och kyrkor som hade dator och det fanns ju några orter med täckning, men… ”it looked like a flower in the mountain.”

Nu har tanken fått liv. FN-organet FAO har ett specialgjort bokföringsprogram som mikroekonomiorganisationer i olika länder använder. Man vill gärna lansera det hos någon organisation i Thailand och MEDF har gott rykte för sin metod. Programmet skulle underlätta arbetet för kassörerna, mindre pappersexercis och större säkerhet (med vissa reservationer!) men först måste man ju lära sig hur man gör! Det blir lite mer än de fyra räknesätten att ta hänsyn till.

De större byarna, där det redan finns dator och internet-access får gå före och börja. De andra får ta med sig månadens verifikationer i väskan och fara dit och mata in dem där. De får betala en rimlig slant förr hjälpen, efterhand har de sparat till egen dator och fått lära sig tekniken och efterhand får de tillgång till internet på närmare håll.

Det blir spännande att se hur vi kan hjälpa dem med resurser att på detta sätt investera för framtiden. Ni är väl med på den resan?

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: