Skip to content

28 år från frö till blomstrande verksamhet

19 september 2011

”Mae Sariang 8 april 1983
Senaste skolåret hyrde vi två små hus för de pwokarenbarn som måste vara hemifrån under skolåret. Det finns planer att bygga ett pwokareninternat men det hinner inte bli klart till maj då nästa skolår börjar. Vi får fortsätta att hyra tills vidare.

Jag förstår att en del av er gärna ville ha tätare kontakt med ”era barn”…  Barnen tycker inte att de har något att skriva om. Jag håller förstås inte med dem, eftersom jag vet hur annorlunda allting är här, men de har aldrig sett något annat och förstår inte hur någon annan kan vara intresserad av hur deras dagliga liv är. …

…Jag vill tacka er alla för visat intresse att hjälpa barnen att få en utbildning. Det är ytterst viktigt att de får denna uppmuntran till skolgång. Det är svårt att vara analfabet i dagens samhälle. De blir lätt utnyttjade av andra och vet inte om olika rättigheter och skyldigheter de har enligt lagen osv.
Må Herren välsigna er rikligen”

Så skrev Marianne Liljeström till svenska faddrar för 28 år sedan. Idag får närmare trehundra barn (huvudsakligen vid fyra olika elevhem) stöd av svenska faddrar via SBKF. Genom detta stöd till utbildning har också många fått möjlighet att gå vidare till ledande roller i bl a Karenbaptistsamfundet (TKBC).

1985 skrev Helena Facchini så här om Thai Tribal Crafts (TTC), som hon hjälpte till att bygga upp:
”…Det är en unik affär där man säljer varor från sex bergsstammar i norra Thailand. Tanken är att man köper in traditionella hantverksprodukter till ett rimligt pris för det arbete som utförts och säljer i en butik i Chiang Mai. Ofta har affärsmän utnyttjat bergsfolkens sårbara läge och köpt upp varor till mycket låga priser under tiden då de väntar på årets risskörd och behöver pengar att köpa mat. Detta har TTC velat motverka. All eventuell vinst går tillbaka till bergsfolken…”

När vi nu 26 år senare besöker TTC finner vi två mycket attraktiva butiker med Fairtrade-certifierat sortiment som tycks utvecklas år från år.

Karenbaptistsamfundets missionsföreståndare Sunny Danpongpee säger att när missionärerna rest hem så består resultaten under många år av deras arbete i samverkan med lokala ledare, oavsett om vi talar om evangelisation eller att möta människors materiella behov. Han ger också exemplet med de brunnar och vattenledningar som gjordes för 20 år sedan. De förser ännu människorna med det livsviktiga rena vattnet. Det som är en självklarhet i Sverige betyder här en möjlighet till förbättrad hälsa, sanitet och jordbruksproduktion.

Och det är långsiktigheten i vårt missionsengagemang som jag åter vill framhålla.
Evangeliet till hela människan.

Annonser
One Comment leave one →
  1. 17 oktober 2011 11:52

    känns stort

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: