Skip to content

Jesu efterföljelse i efterkristendomens Sverige

06 december 2010

Så löd den ganska långa rubriken för den konferens som hölls i helgen på Betel Folkhögskola. Tanken var dels att belysa den situation som nu råder när vi befinner oss i övergången från ett samhälle som präglats av kristendomens era och dels att utforska hur traditionen från ana-baptismen kan vägleda oss i detta skeende. Huvudtalare var Stuart Murray från England, som gjort sig känd genom böcker och föreläsningar om församlingsplantering, post-kristendom och ana-baptism. I grunden finns lång erfarenheter av att grunda församlingar, framför allt i storstadsområden. För närvarande tar det sig uttryck i organisationen Urban Expression som Stuart grundat. Utifrån den coachar han personer och grupper som planterar församlingar i England och Nederländerna. Se www.urbanexpression.org.uk

Jag är mycket fascinerad av Stuart och det han står för. Han är inte riktigt som jag föreställer mig (läs: mina fördomar om) en person som den jag nyss beskrivit. Att Stuart är en doer kan det inte råda någon tvekan om. Men han är ingen pragamatiker. Istället präglas hans undervisning av eftertanke, reflexion och genomtänkt teologi. Hans förmåga att göra ana-baptismen relevant för vår tid entusiasmerande. Flera av oss insåg under konferensen att vi ville vara en del av det nyligen grundade ana-baptistiska nätverket. Det spännande med det, liksom denna konferens, är att den samlar människor från rätt spridda håll.

Det var dock inte bara Stuart som talade. På lördagen gavs fyra bidrag från Karin Wiborn (den svenska baptismens betydelse för framväxten av ett efterkristet Sverige), Annika Spalde (icke-våld som ett sätt att följa Jesus), Harry Månsus (Ana-baptism och tolvstegsörelse) och Mattias Neve ( 24-7 bönerörelsen som exempel på Ny-monasticism). På ett imponerande sätt gav Stuart respons  på alla bidrag för att till slut summera vad han sett i 3 punkter. Till dem vill jag återkomma i nästa inlägg.

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. 06 december 2010 20:55

  Det var en mycket intressant konferens. Om man vill veta mer om det anabaptistiska nätverket i Skandinavien finns det mer information här: http://barnabasbloggen.blogspot.com/p/natverket-anabaptist.html

 2. Anders Fläckman permalink
  07 december 2010 10:51

  Sant – en mycket rik konferens där åtminstone mitt tänkande utmanades och fördjupades. Möjligen saknade jag lite slutsatser – men det är kanske för tidigt? Det behövs säkert också en djupare analys av vad som fungerar i 2010-talets Sverige, dvs koppla anabaptistiskt tänkande till en redig omvärldsanalays. Vi ”varnades” för att för snabbt komma in i pragmatismen (plug-in-and-play-programs) men å andra sidan måste vi ha modet att förändra i det nuvarande och ta bort annat.

 3. 08 december 2010 00:17

  …(den svenska baptismens betydelse för framväxten av ett efterkristet Sverige)…

  Oops! Kan den beskrivningen verkligen stämma?
  Vad menas? Har baptisterna lett människor bort från Gud i Sverige? Bör vi söka oss tillbaka till modersfamnen hos Svenska Kyrkan? Är vi en spjutspets för avkristning?
  Själv brukar jag hålla föredrag om baptism på ungefär motsatt tema.

  För övrigt vill jag tipsa om ett svensktstartat nätverk för klassisk baptism som vill bygga på den inneboende sprängkraft som genuin baptism har för framväxt av en stark kristendomstyp i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: