Skip to content

Naturlig församlingsutveckling

05 februari 2010

I förra veckan hölls den årliga handledarutbildningen för Naturlig Församlingsutveckling (NFU). Det är en ekumenisk händelse som Baptistsamfundet är ”huvudman” (nationell partner) för och som jag betraktar som en mycket lyckad sådan (ekumenisk händelse alltså). Här möts vi från flera samfund (ja det ska medges mest tradiionellt frikyrkliga) och vägleder varandra att vara goda handledare för församlingar som önskar utvecklas, d v s växa i ordets bredaste bemärkelse; i första hand kvalitativt, vilket i många fall också innebär att fler människor dras till gemenskapen och vill vara med.

Det blev många goda möten och samtal med människor, vilket i sig är stärkande och uppmuntrande mitt i arbetet. För mig blev höjdpunkten Pelle Hörnmarks bidrag i slutet av utbildningen. Jag hade aldrig hört honom förut men blev mycket tagen av hans tankar om församlingsutveckling och hans sätt att kommunicera. Tack Pelle!

Att som församling söka hjälp utifrån för att kunna gå framåt kan upplevas som ett nederlag; varför klarar inte vi detta själva, Jesus är ju mitt ibland oss? Men även i de mest klarsyna sammanhang är det lätt att bli hemmablind. Då behöver vi nya friska ögon som ser oss och kan ställa de där obekväma frågorna om varför vi inte talar om vissa saker och varför vi har negligerat vissa arbetsområden i församlingen, till exempel.

Boken Växande församlingar visar just att det är de församlingar som är starka nog att söka andras perspektiv på sitt arbete som växer. Återigen besannas orden om att svaghet är vår styrka – om vi vågar stå för den.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: